Thor Heyerdahl Stipend 2017

Thor Heyerdahl Stipend 2017

Går du på videregående skole og vil bidra i Thor Heyerdahls fotspor? Årets tema er «Kulturarv og identitet». Send inn ditt bidrag og vær med i konkurransen om et stipend der potten er på 50.000 kroner! 

Hvordan delta?
The Thor Heyerdahl Institute henvender seg til framtidige forskere og kreativ ungdom med mål om å øke bevisstheten deres rundt temaet kulturarv. Det utlyses derfor et stipend på 50.000 kroner til videregående skoler i Norge. Stipendet har som mål å stimulere til tverrfaglige prosjekter gjennom gruppearbeid eller individuelt arbeid. Årets tema er «Kulturarv og identitet».

Eksempler på bidrag kan være film, animasjon, webdesign, konsept, ord, foto, illustrasjon, musikk, kunst eller håndverk.

Om Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl (1914-2002) er en av Norges mest berømte, beundrede og respekterte menn i utlandet. Ifølge Ragnar Kvam, som skrev biografen om Thor Heyerdahl, ble Thor Heyerdahl verdens mest kjente nordmann etter Kon Tiki-ekspedisjonen på slutten av 1940-tallet. Han var kjent for sitt miljøengasjement for verdenshavene, og hans arkiver er innlemmet i UNESCOS kulturarvliste fra 2011. Thor Heyerdahls evne til å treffe mennesker fra ulike kulturer, og å sette seg inn i deres historier og utfordringer var en viktig egenskap som ga han muligheten til å videreføre viten til nye generasjoner. Samtidig var han utvilsomt kontroversiell, spesielt i det vitenskapelige miljøet.

Stipendet i gave
Under markeringen av Thor Heyerdahls 100-årsjubileum 6. oktober 2014, ga regjeringen en gave på kr 150.000 til stiftelsen The Thor Heyerdahl Institute. Gaven ble gitt i form at tre stipender à 50.000 kroner. Intensjonen er at stipendene skal gå til unge mennesker som er engasjert i områdene globale klima- og miljøspørsmål, kulturarv og internasjonal dialog. Instituttet har valgt å dele stipendene ut over 3 år (2016-2018), med ett nytt tema hvert år. Første tema ut var «Internasjonal Dialog» i 2016. Og i fjorårets konkurranse var det elever ved Sciencelinja på Greåker vgs som tok førstepremien om det prestisjefylte stipendet. Vinnerne av andreplassen kommer fra Horten vgs og tredjeplassen gikk til et bidrag fra Nøtterøy vgs. Juryen bestod av anerkjente forskere og fagpersoner som Cecilie Hellestveit, Liv Arnesen, Dag Hareide og Kristian Berg Harpviken.

«Gjennom sitt eventyrlige liv og virke bidro Thor Heyerdahl til å skape kunnskap, interesse og engasjement for viktige globale spørsmål, fra natur- og miljøvern til internasjonal dialog. Disse temaene er ikke mindre aktuelle i dag», uttalte kulturminister Thorhild Widvey ved tildelingen i 2014.

Innlevering
Send inn bidrag til stipend@heyerdahl-institute.com innen 31.mars 2017!
Og følg oss på Facebook, Twitter og Instagram!

Kontakt
Eirik Lia (prosjektleder) Eirik.lia@heyerdahl-institute.com
eller Beate Bjørge (daglig leder) beate.bjorge@heyerdahl-institute.com
Lykke til!

  • Thor Heyerdahl Stipend 2016

    Går du på videregående skole og vil bidra i Thor Heyerdahls fotspor?  Årets tema er en verden i forandring - Internasjonal Dialog. Send inn ditt bidrag  innen 1. mars 2016, og vær med i konkurranse...

    ... les mer