Vakker sang, dyktige foredragsholdere og engasjerte ungdommer sørget for at International Day 2019 ble et spennende og vellykket arrangement.

I samarbeid med WWF Verdens Naturfond, Det Norske Solistkor, Jotron og Norges Rederiforbund arrangerte vi The Thor Heyerdahl International Day 2019 på Universitetet i Oslo 20. oktober. Tema for kvelden var «Fest for havet», der vi ønsket å fokusere på ulike temaer knyttet til verdenshavet og internasjonale avtaler. Over 50 land var representert på konferansen.

Ordføreren for den europeiske miljøhovedstaden Oslo, Marianne Borgen, åpent og ønsket velkommen til årets arrangement. På talerlisten sto blant annet Yngve Kristoffersen, professor emeritus ved Universitetet i Bergen. Kristoffersen delte sin spennende historie om hvordan han lot seg fryse inn i isen i en luftposebåt i et helt år, og drive av gårde forbi Nordpolen. Marinbiolog Nina Jensen ble deretter intervjuet av Dag Hareide om REV Ocean, verdens største forskningsskip som hun er leder for. Skipet skal bli brukt av forskere og innovatører for å finne nye løsninger knyttet til CO2-utslipp i havet, plastforurensing og ikke-bærekraftig fiske.

Videre i programmet fikk vi høre en engasjerende tale om havets utfordringer fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Utenriksministeren fokuserte på Thor Heyerdahls verdier som miljøverner og på konferansen Our Ocean som Utenriksdepartementet var arrangør for to dager senere. Generalsekretær i WWF Verdens naturfond Bård Vegar Solhjell, presenterte til slutt sine tanker om utfordringer og løsninger for fremtidens miljø.

I forkant av International Day 2019 ble det avholdt en konkurranse for elever ved norske videregående skoler. Årets tema var «Levende hav» og premien et Thor Heyerdahls stipend på 50 000 kroner. Elevene ble oppfordret til å sende inn bidrag i form av film, foto, illustrasjon og animasjon. Vinnerne av konkurransen ble presentert under årets International Day. Elvebakken videregående skole og Thor Heyerdahl videregående skole fikk en delt førsteplass, mens Firda videregående skole kom på andreplass.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holdt en engasjerende tale om havets utfordringer på International Day 2019

Dag Hareide intervjuer Nina Jensen om forskningsskipet REV Ocean.

Vinnerne av konkurransen «Levende Hav».